Ekonomski fakultet, Tehničkog univerziteta u Košicama iz Slovačke u saradnji sa Beogradskom bankarskom akademijom i Institutom ekonomskih nauka, publikovao je monografiju pod naslovom „Influence of Global Economic Crisis on CEE Region – Possible Way Out”. Monografija predstavlja rezultat saradnje velikog broja institucija koje su se okupile oko projekta jačanja obrazovne i naučne saradnje između Ekonomskih fakulteta u okviru grupe V4 i zemalja jugoistočne Evrope. Projekat je realizovan od strane sledećih institucija: Ekonomskog univerziteta iz Bratislave (Slovačka), Fakulteta za menadžment u Karvinu (Češka), Fakulteta za menadžment u Čestohovi (Poljska), Ekonomskog fakulteta u Miškolcu (Mađarska), Ekonomskog fakulteta, Tehničkog univerziteta u Košicama (Slovačka), Beogradske bankarske akademije i Instituta ekonomskih nauka iz Beograda (Srbija). Monografija je rezultat istraživača koji su prezentovali svoje radove na naučnoj konferenciji „Economic Prospects in the Second Decade of the 21st Century – How to Get Out of the Crisis,” održanoj 14. i 15. aprila 2009. godine u Beogradu.

Košice poseta BBA

Letnji semestar završne godine osnovnih studija proveo sam u sklopu programa Erasmus studentske razmene na Ekonomskom fakultetu Tehničkog univerziteta, Košice, Slovačka. Zahvaljujuci preporuci profesora našeg fakulteta proces aplikacije i podnošenja dokumentacije odvijao se jednostavno i brzo, zahvaljujući izgrađenim parnerskim odnosima naša dva fakulteta.
Grad Košice je drugi po veličini grad u Slovačkoj i po svojoj lokaciji i drugim karakteristikama predstavlja idealan centar za studente. Tri univerziteta koji se nalaze u ovom gradu sa velikim brojem fakulteta u njihovom sastavu i kampusima privlače brojne studente iz evropskih i drugih zemalja sveta.
Odmah nakon dolaska dodeljen mi je Erasmus buddy (lokalni student) koji mi je pružio pomoć u pogledu pribavljanja potrebne dokumentacije, upoznavanja fakulteta i obezbeđivanja smeštaja u studentski dom. Studentski dom u kome sam bio smešten “Jedlikova 13” raspolaže dvokrevetnim sobama, zajedničkom kuhinjom, teretanom, zajedničkom sobom za druženje, a ima i odličnu internet konekciju.
Nas dvadesetak studenata na prvom spratu studentskog doma bili smo organizovani kao jedna porodica. Zajedno smo išli na fakultet, učili, razrađivali studentske projekte, razmenjivali iskustva, a pokatkad i recepte nacionalnih kuhinja.
Ekonomski fakultet se nalazi u kampusu, preko puta glavne zgrade fakulteta, biblioteke i menze. Prevoz tramvajem od studentskog doma do fakulteta je direktan i traje svega 15-ak minuta.
Nastava se izvodila na engleskom jeziku u grupama od po 20 studenata, a način bodovanja i ocenjivanja studenata bio je sledeći: u četvrtoj nedelji se radio takozvani “mid-term” test koji je činio 20% ocene, seminarski rad 15%, dolaznost i interakcija na času 15% dok se u desetoj nedelji radio “final test” koji je činio preostalih 50% ocene.
Predavanja i stalna interakcija profesora sa studentima kroz zanimljive diskusije, prezentacije i konsultacije i rad u malim nastavnim grupama bitno su doprinosili dobrim ispitnim rezultatima. Profesori su po potrebi držali dodatnu nastavu i blagovremeno odgovorali na naše mejlove. Lokalni studenti bili su druželjubivi i uvek spremni da pomognu.
Erasmus student network (ESN) bio je zadužen za kreiranje raznih kulturnih manifestacija tokom nedelje i druženja gde sam mogao da upoznam dosta kolega sa drugih fakulteta. Jednom nedeljno smo organizovali Country night veče gde sam imao priliku da se upoznam sa kulturom, narodnom tradicijom, hranom i muzikom određene zemlje.
Boravak u Košicama mi je doneo mnogo više od odličnih ocena. Omogućio mi je da pređem na viši nivo znanja engleskog jezika i ukupnog obrazovanja, naučio me je da budem uporan, vredan i da shvatim da se trud na kraju isplati. Moj fakultet – Beogradska bankarska akademija me je odlično pripremio kako u pogledu znanja engleskog jezika tako i poznavanja stručnih predmeta što mi je omogućilo da od starta dobro pariram kolegama i da pratim nastavu bez poteškoća. Većina profesora čiju sam nastavu pohađao bila je dobro upoznata sa Beogradskom bankarskom akademijom kroz brojne oblike međunarodne saradnje i gostujuća predavanja. Brojni pozitivni komentari o mom fakultetu učinili su da se osetim ponosnim što predstavljam takav kolektiv.
Ukoliko vam treba pomoć oko izbora predmeta, boravka, nastave i drugih elemenata stečenog iskustva, rado ću odgovoriti na svako vaše pitanje. Budite slobodni da me kontaktirate putem E-maila: tancic97@gmail.com

Božidar Tančić